Mooij duikt @ lionfish!

Juny ‘Captain Goodlife’ nodigde ons uit om mee te gaan tijdens de jacht op lionfish aan het einde van de werkdag. Dat leek ons best spannend maar we besloten toch mee te gaan. Iets te laat (maar dat lag deze keer niet aan ons…) vertrokken we uit de baai van Santa Cruz richting Westpunt. We doken tussen Playa Jeremi en Knip. Het was al aan het schemeren maar Juny’s ogen waren er wel aan gewend onder water. Hij duikt zonder vest, zijn tank drijft aan de oppervlakte en hij heeft een soort (tuin)slang van een meter of 30 tussen de tank en zijn ademautomaat zitten. Op deze manier kan hij lekker vrij duiken en zich snel en makkelijk bewegen.

Juny ging heel snel naar beneden, en Irma had de taak om als lieftallige assistente er dicht achteraan te zwemmen aan zijn rechterhand. Ze had de koker vast waar de gevangen vissen in worden bewaard. Marcel zwom erachter om foto’s en filmpjes te maken (filmpje volgt nog). Razendsnel scande Juny de omgeving af door een beetje boven het koraal te hooveren. Soms dook hij pijlsnel naar beneden en reeg een lionfish aan zijn speer. Dan draaide zich hij om naar Irma en stopte de vis in de koker. Na de eerste 6 raakte Irma de tel kwijt. We hebben maar een klein half uurtje gedoken, toen werd het te donker om nog iets te kunnen zien. We hadden geen licht bij ons, alleen het kleine lampje in de flits van de camera kon ons nog een beetje bijschijnen. Eenmaal terug op de boot was het echt aardedonker, in tegenstelling tot Nederland is de hemel boven Curaçao in de nacht echt zwart (oké,niet boven Willemstad maar wel boven Westpunt).

Terug op het vasteland bleek dat Juny 22 lionfish had gevangen. En een grote kreeft waar hij een aardige worsteling mee had onder water om hem te pakken en in de koker te krijgen. Dat deed hij namelijk niet met zijn speer maar met zijn blote handen om de kreeft in leven te houden.

Het jagen op lionfish komt waarschijnlijk op een aantal mensen zielig over. Dat is het aan de ene kant natuurlijk ook wel, maar aan de andere kant is het bittere noodzaak. De lionfish komt hier oorspronkelijk niet vandaan, hij is ‘overgewaaid’ uit de Indische Oceaan en is hier de natuurlijke vijand van alle andere vissen in het rif. De lionfish bedreigt het ecosysteem van het rif en daarom hebben inmiddels zo’n 200 mensen hier op Curaçao een vergunning om op deze mooie vissen te mogen jagen. De vangst wordt verkocht aan restaurants, de vissen schijnen heerlijk te smaken. Hier, hier en hier vind je nog wat artikelen over de lionfishhunt.

Maximale diepte: 18,6 mtr
Watertemperatuur: 29 gr.C
Duiktijd: 26 minuten